Göz Hastalıkları
Tüm evcil hayvanlar için uygun göz bakımı çok önemlidir. Çizikler, ülserler, göz kuruluğu, akıntı ve enfeksiyon, evcil hayvanınızın yaşayabileceği en yaygın kedi köpek göz hastalıkları içerisindedir. Bir göz sorununun nedenini belirlemek ve doğru tanıyı sağlamak için ek testler gerekebilir.
Kedi Göz Retina
Kedilerde retina dekolmanı, retinanın göz küresinin en iç tabakasından ayrılması ile oluşabilen bir durumdur. Retina, kedinizin gözündeki lens aracılığıyla ışık darbeleri alan hassas bir zardır. Retina daha sonra bu bilgiyi beyne iletir. Bu işlem beyne görme için izin veren görsel bilgiyi işlemektedir. Göz retinası dekolmanı, tedavi aksatılır ise kedinizde kalıcı bir körlüğe sebebiyet veren ciddi bir durum oluşabilmektedir. Kedinizin bu durumdan mustarip olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal kedi göz retina veteriner bakımı almalısınız. Merkezimiz bu konuda uzman hekimleri ve son teknoloji cihazları ile hizmet vermektedir.
Kedilerde Körlük
Kedilerde körlük durumuna neden olabilecek birçok farklı şey vardır, Bazıları yavaş yavaş (katarakt gibi) körlüğe, bazıları ise çok aniden (retina dekolmanı ve kafa travması gibi) körlüğe neden olur bazıları tedavi edilebilir ve bazıları değildir. Kedilerde görme kaybı, nedene bağlı olarak kademeli veya ani olabilir. Yavaş yavaş görme yetisini kaybeden kediler, genellikle işitme duyularını, bıyıklarını ve evin etrafındaki rotaları kullanarak normal, mutlu bir yaşam sürmeyi ve buna uyum sağlamayı öğrenirler. Aniden kör olan kediler genellikle mücadele eder ve uyum sağlamaları daha uzun sürer. Neyse ki, birçok kedi körlükle daha kolaylıkla başa çıkıyor, özellikle de yavaş yavaş görmelerini kaybettilerse ve iyi adapte oldularsa. Kedinizin görüşünü kaybettiğinden şüpheleniyorsanız veteriner kliniğimize başvurabilirsiniz.
Kedi Gözünde Yabancı Cisim Görülmesi
Yabancı cisimler genellikle gözün dış tabakasında (kornea) veya göz çukuru ve göz kapaklarını kaplayan dokularda (konjonktiva) bulunur. Bunlar son derece tahriş edici olabilir ve korneaya doğrudan zarar vererek kornea ülserine yol açabilir veya hayvanlar yabancı cismi çıkarmak için gözü ovuşturarak veya patilerini kaldırarak korneaya zarar verebileceğinden dolaylı olarak korneaya zarar verebilir. Veterineriniz gözü muayene edecek ve topikal bir lokal anestezi uygulayabilir. Bu, yabancı cisimlerin saklanabileceği konjonktival ceplerin ve üçüncü göz kapağının altında ayrıntılı incelemeyi kolaylaştırır. Bazı yabancı cisimler korneaya yerleşir. Bu meydana gelirse, anestezi ve göze küçük bir kesi gerekebilir. Zorunlu olarak etkilenen gözler kornea ülserleri için tedavi edilir. Kedi gözünde yabancı cisim görülmesi halinde vakit kaybetmeden kliniğimizden yardım alabilirsiniz.
Veteriner Göz Hekim
Evcil hayvanınız çok çeşitli göz hastalıklarından etkilenebilir ve insanlarda olduğu gibi, yardım için bir göz uzmanına başvurulabilir. Hayvanlardaki göz hastalıkları, gözün yanı sıra göz kapakları ve gözü hareket ettiren kaslar da dahil olmak üzere göz çevresindeki dokuları etkileyebilir. Kliniğimizde çalışan Veteriner göz hekim evcil hayvanınıza kapsamlı bir göz muayenesi sağlayacaktır.
Köpek Gözü Görme Sorunu İçin Ne Yapılmalıdır
Köpek gözü görme sorunu yaygın olarak rastlanabilir problemlerdendir. Ancak çoğu durumda bu sadece hafif bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte, köpeklerde spesifik göz enfeksiyonları daha şiddetli olacak ve ameliyat dahil veteriner müdahalesi gerektirecektir. Kuru gözler, katarakt, kornea ülseri, ilerleyici retinal atrofi ve glokom, köpeklerin en yaygın göz rahatsızlıklarıdır. Genellikle 4-7 yaş arası ırklarda görülür. Göz hastalığı genellikle kalıtsaldır ve köpeklerde tüm kalıtsal hastalıkların en iyi çalışılmış alanıdır. Evcil hayvanlarımızın düzenli olarak gözlerinin kontrol ettirilmesi problemler büyümeden müdahale şansı tanıdığından erken teşhisler önemli olmaktadır.
Hayvanlarda Göz Problemi
Göz problemleri tüm hayvan türlerini etkileyebilir ve düzenli göz bakımına ihtiyaçları var. Aslında, katarakt, glokom ve kornea yaralanmaları da dahil olmak üzere, insanlarla aynı göz problemlerinin çoğunu hayvanlar yaşar. Sahiplerin büyük çoğunluğu, hayvanın kırmızı gözü olduğu veya gözlerini kısması nedeniyle evcil hayvanlarını veterinere getirir.
Hayvanlarda göz problemi sorununu teşhis etmek için kliniğimizde yapılan uygulamalarda gözyaşı üretimini ölçülecek, kornea ülseri (kornea üzerinde bir çizik) aramak için göz küresini boyanacak ve iltihap veya glokom taraması için göz küresinin içindeki basıncı kontrol edilecektir. Merkezimizde yapılan tüm göz testleri ve muayeneleri steril ortamlarda gerçekleştirilmektedir. Evcil dostlarımız için göz randevusu oluşturmak ve bilgi almak için veteriner kliniğinimiz ile irtibat kurabilirsiniz.
“Halsiz şekilde birkaç gündür yatan köpeğim için endişelenip Vet216 ya götürdüm. Soğukkanlılık ve bilgili doktor sayesinde köpeğim şuanda eskisi koşmaya ve oynamaya başladı. TEŞEKKÜR EDERİM :)”
“Yol üzerinde gördüğüm bakımsız bir köpeği hem kontrollerini yaptırmak için hem de sağlıklı olması için kliniğe götürdüm. İyi yürekli insanlar çalışanlar. Tavsiye ederim. Pandemi sürecini gerçekten benimseyen bir klinik. Alınan önlemler harika. ”
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça yaşanılan problemler ve yanlış bilinen doğruları sizin için derledik.