Koruyucu Hekimlik ile Can Dostlarınızın Hayatını Koruma Altına Alın!
Kedi ve köpek gibi özellikle sokakta yaşamış, doğmuş bir hayvanı sahipleniyorsanız bilmeniz gereken bazı noktalar vardır. Sahipleneceğiniz bu can dostunuz sokakta yaşamış veya doğmuş olduğu için, pek çok sizin ve kendi sağlığı açısından riskler barındırabilmektedir. Bu nedenle bu can dostunuzu, herhangi bir risk faktörü için öncelikle, veteriner muayene yöntemlerinden geçirmeniz olası bir sorunun önüne geçmede en iyi korunma yöntemi olmaktadır. Veteriner hekimlikte bu konularla ilgili bir diğer önemli alan ise, koruyucu hekimliktir. Bu alan, insan sağlığı açısından da önemli riskleri ortadan kaldırmak için koruyucu bir yöntem olmakla birlikte, hayvanların da ev yaşantısına alışma süreçlerinin başlangıcında uygulanarak hem bireyleri hem de can dostlarını koruma altına almayı ve var olan sağlık sorunlarının ilerlemesini önlemeyi hedeflemektedir.
Koruyucu Hekimlik Kapsamındaki Hastalıklar
Kronik Hastalıklar: Kedi, köpek ve kuş gibi hayvanlar da insanlar gibi birçok doğuştan gelen hastalıklarla dünyaya gelmiş olabilir. Bu hastalıklar, bazı zamanlar hayati bir risk oluşturmayan türde olmalarına karşın, doğuştan gelen beyin ve sinir hastalıkları ve felç, kalp krizi, kalp yetmezliği veya damar tıkanıklığı gibi kalp hastalıkları, astım, bronşit akciğer hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları gibi hayati öneme sahip kronik hastalıklar da olabilmektedir. Bu hastalıklar bazı zamanlar fark edilebilir düzeyde, bazı zamanlar ise fark edilemeyecek düzeyde olabilir, bu nedenle can dostunuzun tam teşekküllü bir sağlık kontrolü uygulamasından geçmesi iyi olacaktır.
Bulaşıcı Hastalık Kontrolü: Evcil dostunuzla bir evi paylaşmadan önce bilmeniz gerekenlerden bir tanesi de onun sizin için de tehlikeli olabilecek viral ve bakteriyel bulaşıcı hastalıklar taşıyor olabileceği gerçeğidir. Bu hastalıklar ise; parazitler, mantar ve kuduz gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar kaşıntı, kızarıklık, iştah azalması, deri üzerinde pullu görüntü, tüylerde dökülme, ağızdan su akması gibi belirtiler gösterebilmektedir, bu ve benzeri belirtiler gördüğünüzde vakit kaybetmeden can dostunuzu bir bulaşıcı hastalık kontrolü uygulamasından geçirmeniz bu tür hastalıklarda erken teşhis için önemlidir.
Koruyucu Hekimlik Bilgileri ve Ücretleri
Hayvanların yaşadığı rahatsızlıklar doğum öncesi sonrası da oluşabilmektedir. Bu hastalıklar, doğum öncesi ve sonrasında oluşan fiziksel anomaliler olmaktadır. Bu anomalilerin oluşmaması için doğum öncesi veya evlat edinme zamanınıza göre doğum sonrası, koruyucu hekimlik adı altında verilen rutin muayene takibi mutlaka uzman veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Yine, yavruluk döneminde evlat edindiğiniz kedi ve köpeklerin, 1. aydan itibaren başlanması gereken düzenli aşı takibi ve buna bağlı olarak periyodik muayene takvimi oluşturulmalıdır. Ayrıca yine, can dostunuzun veteriner hekiminizle belirleyeceğiniz haftalık, aylık ve yıllık pet takibi uygulamalarını aksamamanız onun sağlıklı büyümesi ve yaşaması için son derece önemlidir. Yukarıda belirtilen hastalıklar hayvan sever, can dostunun sağlığını düşünen bir insan için çok elzem konulardır, dolayısıyla sağlık için harcanan para israf değildir ancak veteriner hekim kliniği merkezlerimizdeki koruyucu hekimlik ücretleri, cebinizi zorlamayacak düzeyde oluşturulmuştur. Bilgiler için web adresimiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
“Halsiz şekilde birkaç gündür yatan köpeğim için endişelenip Vet216 ya götürdüm. Soğukkanlılık ve bilgili doktor sayesinde köpeğim şuanda eskisi koşmaya ve oynamaya başladı. TEŞEKKÜR EDERİM :)”
“Yol üzerinde gördüğüm bakımsız bir köpeği hem kontrollerini yaptırmak için hem de sağlıklı olması için kliniğe götürdüm. İyi yürekli insanlar çalışanlar. Tavsiye ederim. Pandemi sürecini gerçekten benimseyen bir klinik. Alınan önlemler harika. ”
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça yaşanılan problemler ve yanlış bilinen doğruları sizin için derledik.